PLATEAUS atau penurunan berat badan yang mendatar
10/20/2010 04:08:00 PM | Author: eVy-D-YaNaDua tiga hari lepas ada terbaca artikel ni. Rasa menarik, jadi nak post kat sini. 
Sumber artikel: sini.

***

PLATEAUS ATAU PENURUNAN BERAT BADAN YANG MENDATAR. 

Badan anda menyimpan air walaupun telah membakar lemak !

 
Badan anda mungkin telah membakar lemak tetapi ia menyimpan air menyebabkan penurunan berat anda mendatar. Perkara ini juga memang kerap berlaku daripada apa yang kita sangkakan.

Apabila kita tidak meminum air yang cukup, buah pinggang kita tidak boleh berfungsi dengan baik dan hati/liver terpaksa bekerja dengan lebih keras. Hati adalah kilang memproses lemak yang utama dan sekiranya dia terpaksa mengambil alih sebahagian kerja yang patut dilakukan oleh buah pinggang maka ia tidak boleh berfungsi sepenuhnya untuk memproses lemak. Ia menyebabkan pembakaran lemak berlaku dengan lebih perlahan dan penurunan berat akan terganggu. Air juga diperlukan untuk membuang bahan toksid hasil pembakaran lemak itu.

Ramai yang masih tidak percaya bahawa air adalah jawapan yang paling baik untuk mengatasi masalah penyimpanan air didalam badan. Apabila kita kurang minum air, badan kita akan menyangkakan bahawa ia didalam keadaan bahaya atau musim kemarau sudah datang dan ini menyebabkan ia akan cuba menyimpan air sebanyak yang boleh. Kadangkala ini boleh dilihat apabila tangan, peha dan kaki yang agak membengkak.

Apabila kita meminum cukup air maka masalah "water retention" ini tidak akan berlaku. Badan sudah tidak berada didalam keadaan darurat dan dengan semulajadi ia akan mengeluarkan air yang disimpan daripada menyimpannya.

Oleh itu untuk mengatasi masalah ini pastikan kita meminum air yang cukup. Tidak meminum air yang cukup adalah salahsatu sebab yang kerap berlaku jika berat tidak turun.
 


 
 
This entry was posted on 10/20/2010 04:08:00 PM and is filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 butterflies:

Related Posts with Thumbnails